EXCLUSIV DOCTOR BUN: Ortopedul Radu Fleacă – Trebuie să ţii cont de pacient

0
3265

Unul din medicii buni din Sibiu este ortopedul Radu Fleacă de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi clinica Polisano, decan al Facultăţii de Medicină .

Radu Fleacă declară într-un interviu acordat pentru „Sibiul bun”, că „nu poţi să fii un medic bun, dacă nu ţii cont de pacient.” Radu Fleacă şi câţiva dintre colegii săi ortopezi din Spitalul Judeţean sunt renumiţi şi în rândul pacienţilor din judeţele învecinate, după ce au reuşit să înveţe tehnici în străinătate, pe care le aplică la Sibiu.

Sibiul bun: Cum aţi ajuns dumnevoastră să fiţi ortoped?

Dr. Radu Fleacă: Pentru că mi-a plăcut. Îmi place foarte tare ceea ce fac.

Sibiul bun: De câţi ani faceţi asta?

Dr. Radu Fleacă: Am terminat în 1992 şi sunt din 2002 specialist de Ortopedie.

Sibiul bun: Pacienţi aveţi nu numai din judeţul Sibiu, ci şi din restul ţării?

Dr. Radu Fleacă: Avem un serviciu la Sibiu care a reuşit să îşi facă un nume prin medicii pe care îi are şi care a reuşit să aducă pacienţi şi din zonele din jur şi acesta cred că este un lucru bun pentru Sibiu. Vin pentru numele ortopezilor şi pentru felul în care se desfăşoară lucrurile la noi. Sunt probabil puţine proceduri pe care le facem noi şi nu se fac în jurul nostru, artroscopia de şold şi cea de umăr, care nu sunt aşa de dezvoltate la noi în ţară şi pe care noi le facem. Nu e vorba numai de tehnici, desi şi asta contează, ci este vorba de felul în care se gestionează pacientul, lucru foarte important şi este vorba despre calitatea actului medical pe care noi o oferim pacienţilor şi asta se vede, pentru că este un feedback pe care îl vedem şi faptul că vin în continuare pacienţi înseamnă că sunt mulţumiţi de modul în care au fost trataţi la noi.

Sibiul bun: Care au fost cele mai importante momente în calitate de ortoped?

Dr. Radu Fleacă: Sunt mai multe tehnici pe care le-am adus nu numai eu, ci şi colegii, ca şi premieră în zona noastră. Nu le-am inventat noi, dar nu au fost accesibile în regiunea noastră, unele din motive dotare şi de susţinere financiară, Ortopedia este o specializare care consumă mulţi bani, pentru că implanturile noastre şi toată instrumentaţia noastră costă, dar aceste costuri se regăsesc în beneficii pentru pacienţi, în faptul că aceştia îşi recapătă calitatea vieţii mult mai rapid decât cu tehnicile vechi. Iar aceste tehnici (…) neavând de unde să le învăţăm aici, desi am avut o bază bună, am mers şi am învăţat în afară şi asta s-a regăsit în activitatea noastră şi se regăseşte şi în ziua de azi. Eu zic că suntem unul din serviciile performante în ţara aceasta, în ceea ce priveşte Ortopedia.

Sibiul bun: Aţi învăţat meserie în străinătate şi nu aţi rămas acolo?

Dr. Radu Fleacă: Nu am învăţat meserie în străinătate, meserie am învăţat acasă, informaţii ne-am luat din străinătate: cursuri, congrese, stagii. Am văzut cum se întâmplă lucrurile dincolo şi am adus posibilitatea de a implementa acele tehnici la noi.

Sibiul bun: Şi de ce aţi ales să rămâneţi la Sibiu?

Dr. Radu Fleacă: Pentru că sunt sibian şi pentru că aşa au mers lucrurile.

Sibiul bun: Un medic bun ce calităţi trebuie să aibă?

Dr. Radu Fleacă: În primul rând trebuie să-I placă ceea ce face, dacă nu îţi place ce faci, nu o să performezi niciodată. În al doilea rând trebuie să ai o anumită structură psihică pentru a putea practica meseria noastră. Poate pentru mulţi oameni, li se pare ceva spectactaculos să bagi un cuţit într-un om, pentru noi este în viaţa de zi cu zi şi ştim că aşa facem bine omului, pentru că asta este ce vrem să facem. Scopul nostru este să tratăm pacienţi. Satisfacţia cea mai mare este să vezi că oamenii se simt bine după ce i-ai tratat şi că merg şi că funcţionează, că-şi folosesc mâinile, că pot cânta la chitară după ce îi operăm noi, chiar dacă nu ştiau înainte. Nu poţi să fii un medic bun, dacă nu ţii cont de pacient şi nu ai o empatie pentru pacienţii pe care îi ai. Dincolo de asta este multă muncă pe tot parcursul anilor, muncă ce ţine atât de pregătirea pe care trebuie să ţi-o faci încontinuu, cât şi de sacrificiile pe care trebuie să ţi le asumi, sacrificii legate de timpul liber pe care îl ai, timpul pe care ţi-l petreci cu familia, timpul în care mergi în concedii, etc.

Sibiul bun: Un pacient care are nevoie de un ortoped bun, spre exemplu de dumneavoastră, unde vă poate găsi, unde se poate programa?

Dr. Radu Fleacă: În momentul de faţă mai consult doar la Polisano, pentru că aşa mi-a evoluat viaţa. Operez în Spitalul Judeţean şi în Polisano, alegerea este a pacientului.

Sibiul bun: Dacă simţiţi nevoia să adaugaţi ceva, o puteţi face.

Dr. Radu Fleacă: Întotdeauna te bucuri că pacienţii sunt mulţumiţi de ceea ce se întâmplă. Nu trebuie şi nu am aşteptat niciodată ca cineva să îmi mulţumească, faptul că îl văd că se simte bine, pentru mine este cea mai mare mulţumire. Singura mea “nemulţumire” este că la sfârşitul operaţiei, pacienţii noştri nu aplaudă ca atunci când se aterizează cu avionul şi aplaudă piloţii şi cred că riscul este mai mare să se întâmple ceva, negativ, personal, pentru ei, decât într-un avion (n.r. râde).

“Doctor bun” înseamnă medici la care mergem fără să ştie că i-am ales, nu doctori care îşi doresc cu orice fel, publicitate. Această campanie marca „Sibiul bun” nu este una plătită, publicitară sau comandată de cabinetele medicale, spitale publice sau private. Medicii aleşi sunt recomandaţi în primul rând de pacienţii trataţi de ei.