Abu Dhabi: Cel mai mic copil din lume a avut la naştere un sfert de kilogram

0
341
Cel mai mic copil din lume este o fetiţă care a  cântărit la naştere, 250 de grame şi a venit pe lume în urmă cu un an de zile, la Abu Dhabi, potrivit unui articol publicat vineri, pe Facebook, de către Asociaţia Baby Care din Sibiu.
La 23 de săptămâni și 1 zi, micuța Latifa cântărea nu mult mai mult decât un măr mare. Medicii ei din Abu Dhabi spun că era așa de mică că încăpea în căușul palmei. Pierzând primul lor copil datorită nașterii premature, părinții ei – Ahmed Huseein Salem și Fatema Omar — se temeau de ce este mai rău când li s-a spus că Latifa avea să trăiască ”doar câteva ore”. Dar copilul miracol a supraviețuit.
Medicii de la NMC Royal Hospital din Abu Dhabi spun că la 250 g, Latifa ar putea fi unul din cei mai mici copii care au supraviețuit nașterii premature. După ce s-a luptat cu multiple afecțiuni amenințătoare de viață pe durata celor 177 de zile de spitalizare, ea a fost externată sănătoasă, cu greutate de 3,825 kg.
Când s-a născut, în iulie anul trecut, a avut nevoie de o armată de medici: neonatolog, cardiolog, ofatlmolog, enurolog, hematolog, ORL-ist, fizioterapeut, toți pediatri. Dr Ritu Nambiar, ginecolog care a asistat nașterea copilei într-o naștere spontană prematură normală, spune: ”După naștere, echipa de susținere avansată a vieții din spital, condusă de neonatologul Dr Wilson Lopez, a muncit la stabilizarea Latifei înainte de a fi transferată în terapia intensivă neonatală.” Când Dr Lopez a văzut copila, ea avea doar 19 cm lungime și a știut ce bătălii se aflau în fața ei. ”Latifa a făcut față multor complicații, mult mai multe decât majoritatea copiilor care se nasc așa de devreme. Cel mai mic copil din lume (născut în SUA în 2018) a supraviețuit pentru că nu avea nici o complicație majoră amenințtoare de viață. Latifa a avut detresă respiratorie, hipotensiune, coagulare anormală, hipernatriemie, hiperglicemie, hipoglicemie, insuficiență renală, canal arterial persistent, retinopatia prematurității, displazia bronho-pulmonară, reflux gastro-esofagian, probleme de auz și boală cronică pulmonară, printre multe altele”, spune Dr Lopez Said.
Conformk datelor CDC peste jumătate din toți copiii născuți la 23 de săptămâni nu supraviețiesc.
O echipă de experți a îngrijit-o pe Latifa timp de peste 5 luni, ajutând-o să crească puternică. ”Este un miracol, cu siguranță”, spune Dr Nambiar. Michael Davis, CEO la NMC Healthcare, spune: “Foarte probabil că Latifa asupraviețuit și a crescut pentru că este o luptătoare și are o familiei minunată alături de ea, gene bune și un pic de nororc. De asemenea, s-a întâmplat să se nască în locul potrivit. O naștere cu succes la 250 g este extrem de rară. Latifa a trebuit să facă față problemelor uzual catastrofice care pot întări un copil sau îl pot omorî. Dar ea este cu adevărat o raritate, un copil foarte special și sunt foarte bucuros de prognostic și foarte recunoscător personalului nostru uimitor de la NMC Royal Hospital din Abu Dhabi.”
Sursa articolului şi a fotografiei: Facebook