V-ați întrebat vreodată cum se pot dansa împreună jiana, învârtita, sirtaki și hasapiko? Răspunsul îl dă proiectul „Schimb intercultural al tinerilor din Sibiu și Cipru”, căci, în cadrul lui, ansamblurile „Ceata Junilor” și „Achna Forest” exersează dansuri românești și cipriote.
Ore întregi sunt dedicate, în aceste zile, învățării și exersării pașilor de dans tradițional românesc de către oaspeți din Cipru: membrii Ansamblului „Achna Forest” sunt învățăcei ai artiștilor din Ansamblul „Ceata Junilor” și se familiarizează cu jiana, învârtita, hora, brâul etc.
„Având în vedere faptul că membrii celor două ansambluri au legături strânse de ani de zile prin prisma multiplelor proiecte derulate împreună, programul de lucru din aceste zile e unul intens. În cadrul atelierelor de patrimoniu, oaspeții ciprioți își îmbogățesc cunoștințele despre diversitatea culturală a județului Sibiu, despre bogăția și specificul portului popular, atât de diferit de la o zonă etnofolclorică la alta și chiar de la o localitate la alta. Accentul e pus pe jocul popular, pe diversitatea lui, căci, așa cum știm, bunicii și străbunicii noștri au știut să dea individualitate dansurilor de la un sat la altul”, declară Adriana Preda, reprezentant al Asociației Culturale Ceata.
De asemenea, atelierele de patrimoniu oferă prilejul sibienilor să exerseze din nou pașii de sirtaki și hasapiko, învățați în luna aprilie în Cipru, în prima etapă a proiectului „Schimb intercultural al tinerilor din Sibiu și Cipru”. Acest proiect este inițiat de Asociația Culturală Ceata, fiind o acțiune cofinanțată de Consiliul Judeţean Sibiu prin Agenda pentru cultură și dezvoltarea comunității în Judeţul Sibiu.